Ništa nije slađe od vrućeg, a mekanog testa. I znam da sada verovatno prvo pomislite na pogaču, ali, ako niste probali ove lisnate kiflice, onda ne znam, ne znate šta je kiflica! Elem, stotinu puta sam pravila kiflice, ali, čim se naprave i ispeku, budu OK, ali, posle par sati, tvrde su i nije to više to. E, zato sam našla pavi recept za kiflice i od sada samo ove pravim, pa kud puklo, da puklo!
Lisnate kiflice
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 1 paketić kvasca (50 g)
- 2 kašičice soli
- 5 kašika ulja
- 1 jaje
- 2,5 dl mleka
- 2,5 dl vode
- 250 g margarina za premazivanje
- Fil:
- Po želji – šunka, sir, džem, šta ko voli neka izvoli
Priprema:
Prvo i prvo, razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, sa kašičicom šećera i brašna, i ostavite da nadođe. Od brašna, soli, kvasca i ostalih sastojaka zamesite srednje meko testo. Podelite ga na 16 loptica, svaku razvijte u okruglu koru i premažite margarinom. Ređajte po 8 kora jednu preko druge (poslednju koru nemojte premazivati). Dobićete 2 gomolice sa po 8 kora. Pokrite ih krpom i ostavite 20 minuta da odmore.
Zatim svaki listić rastanjite oklagijom pa ih isecite na četiri dela, a onda svaki taj delić na još 6 delova. Dobićete dva puta 24 trouglića. Na svaki od njih stavite fil: parčence šunke, malo džema ili sir i belance. Zamotajte ih, stavite na podmazan pleh pa premažite kiflice umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite kiflice u prethodno zagrejanoj pećnici oko 20 minuta na 220 stepeni dok kiflice ne porumene.