Ko kaže da morate u Italiju po kolače. Neka Italija dođe kod nas! Šalu na stranu, ali ovaj kolač je zaista izdašan i jako je lep. A kako ide Uskrs evo predloga da se zasladite.
Sastojci:
Podloga:
225 gr maslaca
100 gr šećera u prahu
3 žumanca
435 gr brašna
5 gr praška za pecivo
3 kašike hladne vode
Krema:
7 belanaca
160 g šećera
2 kašike limunovog soka
175 g mlevenih oraha ili lešnika
2 kašike gustina ili kukuruznog skroba
200 pekmeza po želji
Između fil:
3 žumanca
70 g šećera
1 vanil šećer
100 g čokolade
2 kašike vode
150 g margarina
Glazura:
150 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Umutiti 225 g maslaca i 100 g šećera u prahu. U to dodati 3 žumanca, 435 g brašna i 5 g praška za pecivo. Uz stalno mešanje mikserom dodati i 3 kašike hladne vode. Iseći papir za pečenje dimenzija 51×33 cm i na njega razvući koru od testa, preneti je u pleh i peći na 170 stepeni, 15 minuta.
Dok se kora peče, pripremiti masu od 7 belanca sa 160 g šečera, 2 kašike limunovog soka. Dobro umutiti mikserom i dodati 175 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika kao i 2 kašike kukuruznog skroba. Sve to izmešati i na koru koja se pekla 15 minuta premazati pekmez a zatim i masu od belanaca pa vratiti u pećnicu i peći još 15 minuta na 170 stepeni.
Dok se peče, prirpemiti fil na sledeći način. Umutiti 3 žumanca 70 g šećera, 1 vanil šećer i kuvati na šporetu sa 3 kašike vode. Kad se masa zgusne dodati 100 g čokolade. Staviti masu da se ohladi i dodati 150 g margarina.
Pečenu koru preseći na pola, premazati jednu polovinu kore celom količinom fila, pa drugu polovinu staviti preko fila. Na koru staviti glazuru koja se od 3 kašike ulja i 150 g čokolade. Ko želi može da našara sa belom čokoladom.