Talandara, ili kako je mnogi još zovu tanjirača, predstavlja jedinstven način pripreme jela koji se duboko ukorenio u srpskoj kulinarskoj tradiciji. Krompir iz talandare je posebno omiljen zbog svoje hrskavosti spolja i sočnosti iznutra. Donosimo vam priču o ovoj metodi pripreme i detaljan recept kako da kod kuće napravite najukusniji krompir iz talandare.
Šta je talandara?
Talandara je specifičan metalni sud koji se tradicionalno koristi za pečenje hrane na otvorenom plamenu ili žaru. Njeno ime potiče od reči koja znači “tanjir”, zbog njenog oblika. Ova metoda kuvanja datira vekovima unazad i bila je popularna među pastirima i radnicima na poljima koji su pripremali hranu na otvorenom.
Recept za najbolji krompir iz talandare
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 100 ml ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sveže mlevenog bibera
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- Sveže seckani peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Priprema talandare:
- Ako koristite tradicionalnu talandaru, zapalite drva ili ćumur i sačekajte da se stvori dobar žar.
- Postavite talandaru iznad žara, tako da bude stabilna i ravna.
- Priprema krompira:
- Krompir dobro operite i isecite na četvrtine ili krupnije kriške, u zavisnosti od veličine krompira.
- U velikoj posudi pomešajte krompir sa uljem, seckanim belim lukom, solju, biberom, origanom i ruzmarinom. Dobro promešajte da svaki komad krompira bude prekriven začinima i uljem.
- Pečenje:
- Kada je talandara dobro zagrejana, rasporedite krompir po njenoj površini u jednom sloju. Važno je da komadi krompira ne budu previše zbijeni kako bi se ravnomerno pekli.
- Povremeno protresite talandaru ili promešajte krompir kako bi se pekao sa svih strana. Pečenje traje oko 25-30 minuta, ili dok krompir ne postane zlatno-smeđ i hrskav spolja, a mekan iznutra.
- Serviranje:
- Kada je krompir gotov, pažljivo ga skinite sa talandare i stavite u posudu za serviranje.
- Po želji, pospite krompir sveže seckanim peršunom za dodatni miris i boju.
Zaključak
Krompir iz talandare je savršen prilog za mesna jela, ali i kao samostalno jelo uz salatu i sir. Njegova priprema je jednostavna, ali zahteva malo pažnje i ljubavi kako bi svaki komad bio savršeno hrskav i ukusan. Ovaj tradicionalni način pripreme vraća nas u prošlost, donoseći duh starih vremena na naš sto.