Da li ste znali da niko ne zna tačan recept za rusku salatu? Jedna od najpopularnijih salata na svetu
nastala je pre 150 godina u jednom otmenom restoranu u Moskvi i, iako su mnogi pokušavali da ukradu
njen recept, niko nije uspeo, a njena tajna je zauvek izgubljena. Ovo je priča o ovom ruskom jelu u kojem
ljudi uživaju širom sveta.
Priča o salati Olivier
Većina vas je poznaje kao rusku salatu, ali je neki i dalje nazivaju originalnim imenom: salata Olivier.
Priča o ovom jelu ima ukus misterije. Za početak, nije poznato da li je kuvar koji je izmislio njegov recept
bio Francuz, Švajcarac ili Belgijanac. Istina je da je govorio francuski i da je bio stručnjak za francusku
kuhinju. Godine 1860. otvorio je skupi restoran u Moskvi “Ermitaž”. Od svih jela koja se tu služe,
najpopularnija je bila salata koja se sastojala od bogate mešavine sastojaka sa posebnim sosom koji ju je
činio neodoljivom. Jelo je dobilo ime po kuvaru: salata Olivije.
Recept za salatu niko nije znao, a Olivije je imao zasebnu sobu u kuhinji restorana u koju niko drugi nije
imao pristup. Tamo je tajno pripremao svoju ukusnu kreaciju, tako da niko nije mogao da sazna njen
recept. Salata je postala toliko poznata da je i sam car Aleksandar II bio u Ermitažu da je proba. Godine 1883. umro je Lusijen Olivije i odneo tajnu svog jela u grob, pošto nikada nije napisao recept, a niko od
njegovih pomoćnika nije video kako ga je pripremio. Njegov restoran Ermitaž konačno je zatvoren 1905.
Koji su sastojci salate Olivier?
Salata Olivije je bila jelo stvoreno za ukus plemenitih i bogatih Rusa koji su toliko voleli francusku kulturu
krajem devetnaestog veka. Za njegov uspeh bilo je važno da sastavi veoma ekskluzivne i skupe sastojke
koji su jelo učinili nečim dostupnim samo bogatima. Salata Olivier je ispunila sve ove zahteve, a možda bi
je čak smatrali i prilično ekstravagantnim jelom.
Ovo jelo može imati do 100 različitih sastojaka. Među njima je bilo jastoga, kavijara, divljači, fazana i
drugih skupih vrsta mesa. Svemu tome Oliver bi, između ostalih sastojaka, dodao kuvano jaje, kisele
krastavčiće i krompir, isečen na veoma sitne komade. Konačno, u smešu je dodata velika tajna: sos.
Preliv je bio neka vrsta majoneza sa mnogo različitih biljaka i verovatno senfom koji se veoma dobro
mešao sa ostatkom salate da bi bio ukusan.
Krađa recepta
Kao što smo videli, šef Olivije je razradio svoj najdragoceniji recept u privatnoj prostoriji u koju niko nije
mogao da uđe dok je radio. Ali jednog dana, dok je pripremao salatu, morao je da napusti restoran i
ostavio otvorena vrata. Jedan od njegovih pomoćnika, Ivan Ivanov, iskoristio je situaciju i ušao u
Oliverovu privatnu sobu, gde je video sve na stolu. Tajna mu je bila pred očima, ali nije mogao da zna u
kojim razmerama mora da upotrebi svaki sastojak. Ipak, mogao je da pretpostavi kako je salata
pripremljena.
Posle te epizode, Ivanov je napustio posao u Ermitažu i otišao sa svojim receptom u drugi restoran:
Moskvu. Tamo je postao kuvar koji je doneo na svet sumnjivo sličnu salatu, koju je nazvao Stolična salata
(Kapital Salal). Ova salata se konzumira i danas, a poznata je i kao salata muskovit. Ovo je imitacija
originalne salate Olivier, ali sa jednostavnijim sastojcima.
Olivier salata danas
Salata Olivier postala je toliko poznata da su mnoge zemlje počele da rade svoju verziju. Najskuplji
sastojci su uklonjeni i zamenjeni jeftinijim u zavisnosti od zemlje u kojoj je pripremate: tunjevina, grašak,
šargarepa itd… U mnogim zemljama salata Olivije je poznata kao ruska salata ili krompir salata, dok
druge zadržavaju svoj originalni naziv salate Olivier. U Rusiji je to tipično jelo u novogodišnjoj noći iu
mnogim drugim prilikama.
Ruska salata po Vokiju Kostiću
Kao i svaki čuveni recept i jelo, ruska salata Vokija Kostića, ostala je upamćena, po priči o tome kako je
došao da savršenog recepta. Naime, najbolju rusku je spremala supruga ruskog kompozitora Sergeja
Prokofjeva, Lina Prokofjev, i nerado je delila svoj recept, rađe ju je svakom spremala. Ipak, svoju tajnu je
otkrila do detalja našem gastronomu i recept vam prenosimo u celosti, sa svim trikovima i tajnama koji je
čine posebnom.
Sastojci:
Za majonez:
● 3 jajeta
● 3 dcl ulja
● 200 g kisele pavlake
● 100 g praške šunke
● 2 krompira
● 6 šargarepa
● 70 g mladog graška
● 2 jajeta
● 4 kisela krastavca
● senf
● sok od pola limuna
● so i biber po ukusu
Priprema:
Obarite krompir, šargarepu i grašak u supi obavezno, ohladite i prosušite. Skuvajte jaja. Isecite na sitne
kockice šunku, krastavce, jaja, šargarepu, krompir. Majonez umutite se 3 žumanca sa kašičicom
limunovog soka i 300 ml ulja. Doda se kisela pavlaka na kraju. U iseckano povrće, jaja i šunku dodajte
umućen majonez sa kiselom pavlakom. Sve polako izmešajte i po ukusu dodajte limuna, senfa soli i
bibera. Ostavite u frižideru do posluženja. Nikada ne koristiti drugu šunku sem praške, niti krastavčiće iz
turšije, a po rečima velikog kulinarskog poznavaoca- piletina u salatu se dodaje samo ako želite da
dobijete malter!