Mislim, stvarno, jeste da bi me sada neki razapeli što preferiram klopu, ali baš me briga. Zdravlje, sreća, klopa i druženje i šta da nam fali, ma idi… Zato, sakrijte vagu ovih dana, posle Uskrsa ćemo da se bavimo mukama. Šalu na stranu, evo jedne ideje za neku užinu, večeru, šta god – pogačice sa mesom.
Sastojci:
Za testo:
- 950 g brašna
- 1/2 l mleka
- 3 kašike masti
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 kockica kvasca
Za fil:
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 100 ml kečapa
- 1 kašičica origane
- suvi biljni začin
- biber
- kisela pavlaka
- ulje
Za premazivanje:
- 1 žumance
- mleko
Priprema
Fil: Crni luk sitno iseckati i staviti da se prži, na malo ulja. Dodati mleveno meso, promešati, posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, pa pržiti dok meso ne promeni boju. Meso varjačom, razdrobiti da bude potpuno usitnjeno. Kada meso promeni boju dodati kečap i dinstati dok tečnost potpuno ispari. Umešati origano, dobro sve promešati i ostaviti da se ohladi.
Testo: U mleko staviti kašiku šećera, zagrejati ga i razdrobiti kvasac. Ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, mast, jaje i so. Dodati pripremljen kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu. Uskislo testo prebaciti na radnu površinu (nije potrebno posipati je brašnom) i podeliti ga na 17 delova. Svaki deo rastanjiti, rukom u krug. Sredinu kruga ostaviti deblju, a rastanjiti više ivice.
Na sredinu rastanjenog kruga staviti jednu kašiku fila sa mesom i na vrh fila staviti malu kašičicu kisele pavlake. Ivice testa, tako pripremljenog kruga, skupiti prema sredini. Okrenuti pogačicu i rukom još bolje zatvoriti sve ivice, da fil ne bi iscureo. Tako pripremljene pogačice staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu, dok se zagreje rerna. Narasle pogačice premazati, mešavinom žumanceta i malo mleka, posuti sa semenkama, pa staviti da se peču na 180 stepeni.
Ispečene pogačice izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohlade. Poslužiti uz jogurt ili mleko.