Punjen patlidžan, poznat i kao “Imam bayıldı” u turskoj kuhinji, je jedno od najukusnijih i najzdravijih jela koje možete pripremiti kod kuće. Kombinacija pečenog patlidžana i bogatog punjenja od povrća, mesa ili žitarica, čini ovo jelo pravim delikatesom. Donosimo vam recept za najbolji punjeni patlidžan koji će oduševiti vašu porodicu i goste.
Recept za najbolji punjeni patlidžan
Sastojci:
Za patlidžane:
- 4 srednja patlidžana
- 3 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Za punjenje:
- 300 g mlevenog mesa (goveđe, juneće ili pileće)
- 1 velika crvena paprika, iseckana na kockice
- 1 velika zelena paprika, iseckana na kockice
- 1 veliki crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 paradajza, oljuštena i iseckana na kockice
- 100 g kuvanog pirinča (po želji)
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mlevene paprike
- So i biber po ukusu
- 100 g rendanog kačkavalja ili parmezana
Priprema:
- Priprema patlidžana:
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Patlidžane prepolovite po dužini i izdubite unutrašnjost tako da ostane oko 1 cm mesa uz koru. Izdubljeno meso sitno iseckajte i ostavite sa strane.
- Prepolovljene patlidžane premažite maslinovim uljem, posolite i pobiberite, zatim ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite patlidžane u zagrejanoj rerni oko 20 minuta dok ne omekšaju, ali da zadrže oblik.
- Priprema punjenja:
- Dok se patlidžani peku, zagrejte malo maslinovog ulja u velikoj tiganju na srednje jakoj vatri.
- Dodajte sitno iseckan crni luk i papriku, pa dinstajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
- Dodajte mleveno meso i nastavite sa dinstanjem dok meso ne bude potpuno skuvano i ne dobije smeđu boju.
- Dodajte iseckano meso patlidžana, beli luk, paradajz, paradajz pire, origano, mlevenu papriku, so i biber. Kuvajte sve zajedno dok se svi sastojci lepo ne sjedine i povrće ne omekša.
- Po želji, dodajte kuvani pirinač i dobro promešajte.
- Punjenje patlidžana:
- Izvadite pečene patlidžane iz rerne i pažljivo ih napunite pripremljenim punjenjem.
- Pospite rendani kačkavalj ili parmezan preko punjenih patlidžana.
- Vratite punjene patlidžane u rernu i pecite još 10-15 minuta dok se sir ne istopi i postane zlatno-smeđ.
- Serviranje:
- Izvadite punjene patlidžane iz rerne i ostavite ih da se malo prohlade pre serviranja.
- Poslužite ih tople uz svežu salatu ili kao prilog uz meso ili ribu.
Zaključak
Punjen patlidžan je savršen izbor za one koji žele ukusno i hranljivo jelo koje je jednostavno za pripremu. Ovaj recept omogućava mnogo varijacija, pa možete eksperimentisati sa različitim vrstama punjenja prema vašim preferencijama. Bilo da ga pripremate za porodični ručak ili specijalnu večeru, punjeni patlidžan će sigurno impresionirati svakoga za stolom.