Ok, zaista znam da je većina vas na nekom strogom režimu ishrane jer ide leto, skidaju se kilogrami i to je sve ok, ali ljudi, kako da ovo ne spremite deci, pa šta deci, sebi! Mekike sa jogurtom, pa ih namažete kajmakom, pa posle kremićem ili džemom… Pakao u tri čina, znam, ali vredi svakog okršaja sa vagom.
Evo ga recept, dosta priče:
Sastojci
Za testo:
- 180 g jogurta
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 400 g brašna
Za prženje:
- ulje
Priprema
U posudu nasuti jogurt, dodati jaja i razmutiti ručnom žicom za mućenje. Dodati prašak za pecivo, posoliti i izmešati. Postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo. Testo razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini i iseći na komade željene veličine (kocke, pravougaonike – po želji). Pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane (ulje dobro zagrejati, pa, kada spuštite mekike, smanjite temperaturu kako bi se lepo ispržile i kako ne bi gorele). Gotove mekike odlagati na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće.
Najbolji recept, nema mu greške, jedina greška je pojesti jednu mekiku i na tome stati.
Prijatno!