Pita, jednostavno rečeno, donosi radost na svaki sto. Ona dolazi u mnogim oblicima i ukusima, ali danas ćemo vam predstaviti poseban delikates – čupavu pitu. Mekana i sočna, ova poslastica se topi u ustima i ostavlja vam osmeh na licu. Ako ste spremni za malo čupavog zadovoljstva, evo kako da je napravite.
Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 4 žumanca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 limun – rendana
Za fil:
- 4 belanca
- 200 g šećera
- 200 g oraha
- 3-4 kašike džema od kajsije
Preliv:
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Umutiti penasto maslac, šećer, žumanca i koricu od limuna. Zatim dodati brašno sa praškom za pecivo i zamesiti glatko testo. Testo podeliti na 2 dela, tako da jedan deo bude dve trecine, a drugi deo jedna trećina testa. Zaviti oba testa u streč foliju i ostaviti u zamrzivač na 30 minuta da odmori. Za to vreme, pripremati fil. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg, zatim dodati orahe i džem. Smesu promešati ručno špatulom. U malo dublji pleh dimenzija 20×30 staviti pek papir, veći deo testa razviti preko pek papira i zapeći na 180 stepeni 5 minuta. Preko testa staviti umućena belanca sa ostalim sastojcima, izrendati ostatak testa i sve peći još oko 20 minuta ili dok kolač ne porumeni. Kada se prohladi posuti šećerom u prahu.