Muka sa salatama, šta uz koje glavno jelo da se stavi. Pa šta ide uz sarmu, a šta uz meso, šta uz supu, šta staviti za predjelo. Ja kažem, polako, sve ćemo na portalu jedno po jedno lagano da obrađujemo. Svako se slavlje mora spremiti, nema tu panike, samo organizacija! E tako. Sad jednu rakijcu sipajte, nagnite, pa da krenemo. Pečene paprike cepkane sa belim lukom, ma ovu salatu apsolutno svako voli, možda samo ne oni zbog belog luka, ali jedu i oni, samo se foliraju… Šalim se. Idealna salata za uz pečenje, bilo da je svinjsko ili jagnjeće, može za predjelo, ali pobednička kombinacija je uz prebranac… Ljudi moji, pa tu se ne staje…
Ajmo na recept!
Sastojci:
2 kg paprike babure
3 dl ulja
beli luk ( ceo čen a možda i dva, zavisi od veličine)
so
2 dl vinskog sirćeta
Ja sam stavila i peršun, nekako mi lepše
Priprema:
Operete paprike, spremite za pečenje. Paprike ispeći na plotni ili u rerni, kako ko može. Ja sam pekla u rerni. Stavila sam na rešetku od rerne i tu sam se zeznula, jer nisam stavila pleh da kada voda iz paprika iscuri ne prlja dno rerne. Može da se stavi i pek papir na dno rerne. E, za vreme pečenja malo ih okrenite da se bolje ispeku. Kada se ispeku, izvadite ih i i pokrijte da malo odstoje, jer se onda lakše gule.
Kada se ohlade, očistite ih, tačnije ogulite. Oguljene paprike iscepkajte na listiće rukama.
Pripremite mešavinu od vinskog sirćeta, ulja, isečenog belog luka i soli. Prelijete mešavinom iscepkane paprike, dobro ih nalijte. Onda stavite peršuna. Ja obavezno paprike stavim u posudu sa poklopcem u frižider zbog intezivnog mirisa. Što duže paprike stoje u prelivu, sve su sočnije.