Posna hrana ume da bude jako teška za varenje, iako se čini da je sve zasnovano na povrću i voću, dobro je poznato da se kod nas to sve dobro začini, što ume da bude otežavajuća okolnost za stomak. E, zato smo mi pitali našu dragu Anitu Alterov, nutricionistkinju, da nam iz svog e-book-a posne hrane da recept za jelo bez kog se ne može zamisliti slavlje. Sarma.
Potrebni sastojci:
SARME
2 manje glavice kiselog kupusa
2-3 kašike maslinovog ulja
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1/4 celera
1 šolja integralnog pirinča
1 šolja mlevenih oraha
1 šolja heljdinih pahuljica
1-2 kašičice soli
1 kašičica aleve paprike
nekoliko listića lovora
biber po želji
peršun po želji
Priprema:
Odvojiti glavicu kupusa na listove i sa donje strane odstraniti zadebljali deo korena, kako bi listovi bili tanji. Oprati svaki list posebno. Na maslinovom ulju nekoliko minuta propržiti usitnjeni crni luk, šargarepu i celer, zatim dodati pirinač i promešati 2-3 minuta. Dodati heljdine pahuljice (prethodno natopljene u vodi 5-10 minuta) i orahe. Dodati začine – so, biber, alevu papriku, peršun. Na jedan list kupusa staviti jednu punu kašiku fila. Zamotati sarme i poređati ih u šerpu. Možete na dno šerpe da stavite listove kupusa, između sarmi listiće lovora i na kraju nalijte vodom, prekrijte listovima kupusa i kada proključa, kuvajte na tihoj vatri sat i po do dva sata.
Napomena
*Umesto heljdinih pahuljica možete staviti i ovsene.