Uskoro nam dolazi velika slava Sveti Nikola i ono što pored ribe kao glavnog jela posebno volimo jesu salate. Danas vam dajemo ideje koje to sve posne salate možete da spremite i da ulepšate prazničnu trpezu.
Posna salata od pečenih paprika i patlidžana
Sastojci:
- 2 crvene paprike
- 2 žute paprike
- 2 patlidžana
- Maslinovo ulje
- So i biber po ukusu
- Beli luk (opciono)
- Peršun (za dekoraciju)
Uputstvo:
- Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa.
- Paprike i patlidžane operite i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite ih u rerni oko 25-30 minuta ili dok ne omekšaju i ne dobiju smeđu koru.
- Izvadite ih, ostavite da se ohlade, zatim oljuštite paprike i patlidžane, iseckajte ih na komade.
- Stavite ih u posudu, dodajte maslinovo ulje, so, biber, iseckani beli luk (opciono) i dobro promešajte.
- Poslužite salatu hladnu, posutu iseckanim peršunom.
Posna salata od brokolija
Sastojci:
- 1 glavica brokolija, iseckana na cvetove
- 1 crveni luk, sitno iseckan
- 1 šolja suvih brusnica
- 1/2 šolje iseckanih badema
- 3 kašike maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
Uputstvo:
- Skuvajte brokoli u slanoj vodi oko 3-4 minuta, ocedite i ostavite da se ohladi.
- U velikoj posudi pomešajte brokoli, crveni luk, suve brusnice i bademe.
- Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera.
- Preliv prelijte preko salate, dobro promešajte i stavite u frižider da se ohladi pre služenja.
Posna salata od kvinoje
Sastojci:
- 1 šolja kvinoje
- 2 šolje vode
- 1 krastavac, isečen na kockice
- 1 crvena paprika, isečena na kockice
- 1 šolja iseckanog peršuna
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- So i biber po ukusu
Uputstvo:
- Operite kvinoju pod mlazom vode. Stavite je u šerpu sa vodom i pustite da provri. Smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta dok ne upije vodu.
- Ohladite kvinoju.
- U velikoj posudi pomešajte kvinoju, krastavac, papriku i peršun.
- Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera.
- Prelijte preko salate, dobro promešajte i ostavite da se ohladi pre služenja.
Posna “Mimoza” salata od krompira
Sastojci:
- 5-6 srednjih krompira, skuvanih u ljusci, oljuštenih i ohlađenih
- 3 šargarepe, skuvane i ohlađene
- 1 luk, sitno iseckan
- 1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku (posoljena)
- 4 kašike majoneza (posne verzije)
- So i biber po ukusu
- Mlevena crvena paprika za dekoraciju
Uputstvo:
- Kuvane i ohlađene krompire i šargarepe izrendajte na krupnije rende.
- Dodajte sitno seckani luk.
- Tunjevinu dobro ocedite od suvišne tečnosti i dodajte u posudu sa krompirom, šargarepom i lukom.
- Dodajte majonez (posnu verziju), so i biber, pa sve dobro izmešajte.
- Salatu slažite sloj po sloj u posudi za posluživanje, tako da redom stavljate rendani krompir, zatim rendanu šargarepu i tunjevinu, dok ne potrošite sve sastojke.
- Završite slojem rendanog krompira i pospite mlevenom crvenom paprikom za dekoraciju.
- Ostavite salatu da odstoji u frižideru najmanje sat vremena pre služenja kako bi se ukusi proželi.
Alternativno, evo i recepta za posnu salatu od tunjevine:
Posna salata od tunjevine
Sastojci:
- 2 konzerve tunjevine u sopstvenom soku (posoljene)
- 2 kisela krastavčića, sitno iseckana
- 1 crvena paprika, sitno iseckana
- 1/2 crvenog luka, sitno iseckanog
- 4 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- So i biber po ukusu
- Sveži peršun za dekoraciju
Uputstvo:
- Tunjevinu dobro ocedite od suvišne tečnosti i stavite je u posudu.
- Dodajte iseckane kiseli krastavčići, crvenu papriku i crveni luk.
- Prelite maslinovim uljem i sokom od limuna, dodajte so i biber po ukusu, pa sve dobro promešajte.
- Ostavite salatu da odstoji u frižideru oko 30 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
- Pre služenja, pospite salatu iseckanim peršunom za dekoraciju.
Salata od praziluka
Sastojci:
- 2-3 stabljike praziluka
- 1 limun (sok)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Listići peršuna za dekoraciju (opciono)
Uputstvo:
- Operite praziluk pa ga iseckajte na tanke kolutove ili sitno iseckajte, zavisno od željene teksture salate.
- U posudi za salatu ili dubokoj činiji, stavite iseckani praziluk.
- Pomešajte sok od limuna i maslinovo ulje. Dodajte so i biber po ukusu.
- Prelijte ovom mešavinom praziluk i sve dobro promešajte.
- Ako želite, pospite listićima peršuna pre posluživanja za dodatnu dekoraciju.
Salata od rendane rotkve
Sastojci:
- 4-5 srednjih rotkvi
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika belog vinskog sirćeta (ili limunov sok)
- So i biber po ukusu
- Sezonsko zelenilo za dekoraciju (npr. peršun ili korijander)
Uputstvo:
- Oprati rotkve, oguliti ih i zatim ih rendati ili iseckati na tanke trake.
- U činiji, kombinovati rendanu rotkvu, maslinovo ulje i belo vinsko sirće (ili limunov sok). Promešati.
- Dodati so i biber po ukusu, pa ponovo promešati.
- Ostaviti salatu da odstoji oko 10-15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
- Pre posluživanja, po želji dodajte malo sezonskog zelenila kao dekoraciju.
Ova salata je osvežavajuća i puna ukusa, idealna kao lagani prilog ili osveženje uz glavno jelo. Uživajte u pripremi i konzumiranju!