Uf, ovo je zaista toliko dobro da ne znam. U stvari znam, pojeli smo pleh za nepun sat, posle nam je bilo muka ali nismo žalili. Rolnice sa makom i prelivom od vajkrema… Ne znam šta da vam kažem sem sad lepo spisak u ruke pa u prodavnicu, kupite lepo šta treba pa javite da li ste i vi smazali rolnice za tren oka.
Sastojci:
Testo:
– 150ml toplog mleka
– pola kocke svežeg kvasca od 50g
– ja sam stavila 2 kašike šećera
– 500g brašna, tip 400, može i 500
– pola kašičice soli
– 1 puna kašičica praška za pecivo
-šoljica jogurta
– 1 jaje
Nadev:
– 200g maka
– 120ml mleka
– 3 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– 50g putera
Preliv:
– 150g vajkrema
– 150g prah šećera
– 100g omekšalog putera
– 1 kašičica arome vanile
Sve sastojke za preliv samo pomešati.
1. Prvo pravim nadev, u šerpicu stavim sve osim maka, čim krene da vri, dodam mak, kuvam 1-2 min da se zgusne i stavim sa strane da se hladi.
2. za testo, u toplo mleko izdrobim kvasac, dodam šećer i ostavim da nadođe. U drugu činiju stavim sve ostale sastojke, dodam smesu sa kvasce i umesim. Testo treba da bude glatko. Nakon toga prekrijem činiju i ostavim testo da odmori 1h na sobnoj temperaturi.
3. Kad se odmorilo, testo razvučem na brašnjavoj podlozi u pravougaonik dimenzija otprilike 45x35cm.
4. Tu sada namažem nadev preko celog testa, idem skroz do ivica.
5. Nakon toga urolam testo po dužoj strani i sečem ga na 12-14 jednakih delova.
6. Isečene rolnice stavim u pleh obložen pek papirom i ostavim ih da odmore još 20min.
7. Zatim ih pečem na 190 stepeni oko 25min. Ako imate opciju u rerni da pečete sa gornjim i donjim grejačem, onda to uradite.
8. Nakon pečenja sačekam 10ak minuta i bogato rasporedim preliv preko rolnica.