Ovo kad sam videla na Instagramu setih se jednog našeg prijatelja kada dođe kod nas na večeru pa zatraži od moje mame preliv da “blagosilja” hranu. E, ova salata, preliv, turšija, zovite je kako vam volja, apsolutno je dodatak jelu koji se pamti. Buni malo činjenica zašto je u naslovu biber (Yağlı Biber Turşusu), jer ga u sastojcima nema, ali što se kaže, kao da nas briga. Sad, ne držite vi mene za prevod da je sto posto ovakav, ja sam ga prilagodila nama, jer Turski ne znam pa sam krstila salata od pečenih paprika. Zato, ne budite sitničavi da me korite za tačan naslov, našla sam, rekla sam i ajd sad!
E, idemo.
Sastojci:
3 kg paprike
1 glavica belog luka
1 mala činija peršuna
1 čaša vode (veličina čaše je 250 ml)
1 čaša sirćeta (od grožđa ili jabuke)
1 čaša maslinovog ulja
1 kašika soli
Priprema:
Ređamo paprike na pleh i pečemo u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Pečene paprike prebacimo u činiju, poklopimo kesom i ostavimo tako pola sata. To olakšava skidanje. Ogulimo paprike, očistimo semenke iznutra, a zatim ih isečemo. U lonac stavimo vodu, sirće i maslinovo ulje i zagrejemo. Dodajte beli luk i so i prokuvajte. U kipuću smesu dodamo seckano zelje i peršun i promešamo. Pošto ovako provri 5 minuta, sipajte u tegle dok provri. Okrenimo poklopce 2 nazad i 1 napred i čvrsto zatvorimo. I hajde da to preokrenemo. Možete ga konzumirati nakon 2 dana, ili ga možete otvoriti i koristiti kad god želite. Kada ga otvorite, trebalo bi da ga držite u frižideru.