Kako ide lagano sezona slava i ostalih slavlja, nije zgoreg da se lagano pripremite, što se kaže da budete dva koraka ispred. Tako da kada dođe vreme da se klopa sprema vi ste kao zapeta puška! Ono što nam možda najviše oduzima vremena kada spremamo hranu jesu sarme. Zato imam jedan trik koji će posebno da koristi onima koji žive u stanovima pa nemaju mesta za kace kupusa na terasi. Znači, kako da prirpemite liske za kupus pa da ih stavite u zamrzivač ili teglu, evo rekla sam.
Liske kupusa u tegli
Sastojci:
-1 veča tegla,
-glavica kupusa,
-sirće,
-morska so,
-voda.
Priprema:
Glavici kupusa (slatkog) izvaditi koren i sipati punu kašiku soli. Kupus staviti u dublju šerpu, naliti vodu i dodati sirće. Kuvati 20-tak minuta da kupus omekša. Ohladiti i odvojiti listove.
Korenje sa liski uklonite kako bi mogli da savijate sarme.
Liske kupusa ređate jednu na drugu (5 komada), zatim ih urolate kao sarmicui stavite umotane liske u teglu. Tako ređate do vrha. Kada poređate sve liske nalijte ih vodom i posolite. Zatvorite tegle i ostavite ih na sobnoj temperaturi nekoliko dana, na primer, tri do pet, dok ne postignu željenu kiselost. Pratite povremeno fermentaciju i pripazite da se tečnost ne povisi previše kako biste izbegli curenje.
Čuvanje: Kada su liske dovoljno kisele, prebacite tegle u frižider. Tako će zadržati svežinu i aromu. Liske od kupusa mogu ostati ukusne i do nekoliko meseci ako se pravilno čuvaju.