Ne treba neka posebna najava kada je rakija u pitanju, mislim, opšte je poznato njeno učinkovito delovanje na dušu a vala i na telo. Šalu na stranu, rakija je zaista omiljeno piće, aperitiv sa kojim se dan započinje uz kaficu i završava. A šta prija više od kuvane rakije kada je na primer, svinjokolj, ili neka proslava napolju po ciči zimi? Pa samo kuvano vino. E, ali sada ćemo prvo da vidimo kako da napravite kuvanu rakiju koja klizi kao med niz grlo…
Priprema:
Prvo i osnovno, kažu da je za kuvanje najbolja kruška zbog arome, ali Bože moj, ako nemate tu, onda neku drugu. Na dno šerpice staviti 3-4 kafene kašike šećera, staviti šerpicu na ringlu i sačekajte da se šećer istopi. Kada šećer dobije braonkastu boju, odnosno počne da se pretvara u karamel, e, onda sipajte oko 4 dl rakije i isto toliko vode. Sačekajte da proključa. Sada sledi najbitniji deo kod kuvanja rakije. Kada rakija počne da ključa i vidite da isparava, na tu paru prinesite upaljenu šibicu ili upaljač i držite svega dve-tri sekunde i brzo preklopite poklopcem ili tanjirom. Na taj način smo ubili sve štetne metale, odnosno ono što “udara u glavu”.
Ako imate meku rakiju, onda nemojtesipati puno vode prilikom kuvanja