Nema ništa bolje od komada savršeno pohovane piletine – hrskava korica koja pucketa pod zubima i sočno meso koje se topi u ustima. Pohovana piletina je klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost. Donosimo vam detaljan recept i nekoliko tajni koje će vam pomoći da svaki put dobijete savršeno hrskavu i ukusnu pohovanu piletinu.
Sastojci:
- 1 kg pilećeg mesa (bataci, karabataci, fileti)
- 2 šolje brašna
- 2 šolje prezli (po mogućstvu panko prezle za dodatnu hrskavost)
- 1 šolja kukuruznog brašna (za dodatnu hrskavost)
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica luka u prahu
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušenog timijana
- Ulje za prženje
Priprema:
Korak 1: Priprema pilećeg mesa
Pileće meso operite i osušite papirnim ubrusom. Ako koristite batake ili karabatake, možete ih ostaviti cele ili ih preseći na manje komade radi lakšeg prženja. Filete pilećih prsa isecite na tanke trake.
Korak 2: Mariniranje
U velikoj posudi umutite jaja i mleko. Dodajte so, biber, papriku, beli luk u prahu, luk u prahu, origano i timijan. Umešajte pileće meso u ovu smesu i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta, a idealno nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Mariniranje ne samo da dodaje ukus mesu, već pomaže i da piletina bude sočna.
Korak 3: Priprema za pohovanje
Pripremite tri posude: u prvu stavite brašno, u drugu smesu prezli i kukuruznog brašna, a u treću preostalu marinadu (mleko i jaja).
Korak 4: Pohovanje
Zagrejte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na temperaturi od oko 175°C. Piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u smesu jaja i mleka, a potom u smesu prezli i kukuruznog brašna. Pazite da svaki komad mesa bude ravnomerno prekriven.
Korak 5: Prženje
Pohovanu piletinu pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite je dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava, oko 8-10 minuta po strani, zavisno od veličine komada. Nemojte pretrpavati tavu kako bi se piletina pržila ravnomerno i postigla maksimalnu hrskavost.
Korak 6: Ocediti i servirati
Izvadite prženu piletinu iz ulja i stavite je na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Poslužite odmah, dok je piletina još topla i hrskava.
Saveti za najbolju pohovanu piletinu:
- Dvaput pohovanje: Za dodatnu hrskavost, piletinu možete pohovati dvaput. Nakon prvog pohovanja, pustite da se malo ohladi, a zatim ponovite proces..
- Temperatura ulja: Održavanje pravilne temperature ulja je ključno. Ako je ulje previše vruće, piletina će pregoreti spolja pre nego što se isprži iznutra. Ako je ulje previše hladno, piletina će upiti previše ulja i biti masna.
Uživajte u svom obroku i ponosno služite ovu hrskavu pohovanu piletinu porodici i prijateljima. Bon appetit!