Bliži nam se Uskrs, a za ovaj slatkiš nam ne treba poseban dan za spremanje, dovoljan je jedan običan, srećan i nasmejan dan pun Sunca. E, zato sam rešila da podelim recept za Princes krofne koje kako da vam kažem, možete da pojedete jednu, dve su super, a treća već ste u “oko stavlja”. Ali, vredi svake žrtve. Zato hajde da vidimo mi taj recept:
Sastojci:
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- 150 g oštrog brašna
- 1 kašika šećera
- 4 – 5 jaja
Fil:
- 6 žumanaca
- 750 ml mleka
- 180 g šećera
- 90 g gustina/nišesta/skrob
- 90 g maslaca
Priprema
Prvo u posudu za kuvanje na pari stavite 600 ml mleka. Žumanca, šećer, gustin i preostalo mleko umutiti u većoj posudi. Kad mleko prokuva dodati mu sjedinjene sastojke i kuvati dok se ne dobije lep kremasti fil.
Fil mora neprestano da se meša kako se ne bi stvorile grudvice. Skuvan krem istresite u jednu posudu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.
Dok se fil hladi vi pripremate krofnice. Pomešajte vodu i ulje, dodajte šećer pa staviti na vatru da provri. Zatim dodajte brašno i energično izmešajte.
Isključiti ringlu i još 2,3 minuta mešati, pa ostaviti da se prohladi. U toplu smesu dodajte jedno po jedno jaja i mutite mikserom.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni, uzeti špric ili malu kašiku pa njima stavljati po malo testa na pleh koji ste prehodno obložili pek papirom. Oblikujte ih tako da imaju pravi izgled krofnica tako što ćete malo pokvasiti kašiku.
Peći na 200 stepeni 25 minuta.
Ohladjene kapice presecite na pola. Ohladjen krem umutite mikserom. Taj krem je spreman i gotov. Punite princes krofne, a onda ih pre serviranja pospite sa malo prah šećera.