Avgust je pravo vreme za berbu krušaka, koje su sada na vrhuncu zrelosti. Priprema pekmeza od ovih sočnih plodova omogućava da sačuvate njihov bogat ukus za hladnije mesece. U nastavku donosimo vam recept za pravljenje pekmeza od krušaka koji će uneti toplinu i miris leta u vašu kuhinju tokom cele zime.
Sastojci:
- 2 kg zrelih krušaka
- 800 g šećera
- 1 limun (sok i kora)
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- 1 čaša vode
Priprema:
Priprema krušaka:
- Pranje i ljuštenje: Operite kruške pod mlazom hladne vode. Oljuštite ih, odstranite jezgru i isecite na sitne komade.
- Namakanje u limunovom soku: Iseckane kruške stavite u veliku posudu i prelijte sokom od jednog limuna kako bi se sprečilo tamnjenje.
Kuvanje pekmeza:
- Priprema šerpe: U velikoj šerpi pomešajte kruške, šećer, limunovu koru i čašu vode. Dobro promešajte kako bi se šećer ravnomerno rasporedio.
- Kuvanje: Stavite šerpu na srednju vatru i kuvajte dok smesa ne počne da ključa. Smanjite vatru i kuvajte lagano uz povremeno mešanje.
- Dodavanje začina: Ako volite, dodajte kašičicu cimeta za dodatni ukus. Kuvajte pekmez dok kruške ne omekšaju i dok se smesa ne zgusne, otprilike 1-2 sata. Povremeno mešajte kako bi se sprečilo lepljenje za dno šerpe.
- Provera gustine: Da biste proverili da li je pekmez dovoljno gust, stavite kašičicu pekmeza na hladan tanjir. Ako se ne razliva, pekmez je gotov. Ako je previše tečan, kuvajte još nekoliko minuta.
Sterilizacija tegli:
- Priprema tegli: Dok se pekmez kuva, pripremite staklene tegle. Operite tegle i poklopce u toploj vodi sa sapunom, isperite ih i stavite u kipuću vodu na 10 minuta. Izvadite ih i ostavite da se osuše na čistoj kuhinjskoj krpi.
Punjenje tegli:
- Punjenje: Kada je pekmez gotov, pažljivo ga sipajte u sterilizovane tegle dok je još vruć. Ostavite oko 1 cm prostora do vrha tegle.
- Zatvaranje: Zatvorite tegle čvrsto poklopcima i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
- Pasiranje: Ako želite dodatno osiguranje, napunjene tegle stavite u veliku šerpu sa vodom (voda treba da pokrije tegle) i kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
Skladištenje:
- Čuvanje: Čuvajte pekmez na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja, držite tegle u frižideru.
Saveti za savršen pekmez:
- Izbor krušaka: Koristite zrele i sočne kruške za najbolji ukus. Sorte kao što su Viljamovka i Abate Fetel su idealne za pravljenje pekmeza.
- Dodaci: Po želji, u pekmez možete dodati i druge začine kao što su vanila ili đumbir za dodatni sloj ukusa.
- Prilagođavanje šećera: Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu ili zrelosti krušaka. Ako su kruške veoma slatke, možete smanjiti količinu šećera.
Zaključak
Pekmez od krušaka je savršen način da sačuvate esenciju letnjih plodova i uživate u njihovom ukusu tokom cele godine. Prateći ovaj jednostavan recept, osiguraćete sebi i svojoj porodici slatku zimnicu koja će vas podsećati na tople avgustovske dane. Isprobajte recept i uživajte u domaćem pekmezu koji će obogatiti svaki obrok.