Ako ste u potrazi za ukusnim, kremastim jelom koje se lako priprema, onda je pasta sa piletinom i šampinjonima pravi izbor za vas. Ova kombinacija sastojaka stvara savršeno uravnotežen obrok koji će zadovoljiti vaše nepce i ostaviti vas siti i srećni. U nastavku pročitajte detaljan recept kako da pripremite ovu ukusnu pastu.
Sastojci
- 300 g paste (fettuccine, penne ili špagete)
- 300 g pilećeg filea
- 200 g šampinjona
- 1 crni luk
- 2-3 čena belog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 50 g parmezana (naribanog)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema
Korak 1: Priprema sastojaka
- Sečenje piletine: Isecite pileći file na manje komade ili trakice.
- Priprema šampinjona: Operite i isecite šampinjone na tanke kriške.
- Sečenje povrća: Iseckajte crni luk na sitne kockice i protisnite beli luk.
Korak 2: Priprema paste
- Kuvanje Paste: U velikom loncu zakuvajte posoljenu vodu i skuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju dok ne postane al dente. Nakon kuvanja, procedite pastu i sačuvajte šoljicu vode od kuvanja paste.
Korak 3: Priprema piletine i šampinjona
- Prženje piletine: U velikoj tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite dok ne postane zlatno-smeđa i kuvana, oko 5-7 minuta. Izvadite piletinu iz tiganja i stavite je na tanjir.
- Prženje luka i šampinjona: U istom tiganju dodajte još malo maslinovog ulja ako je potrebno. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 3 minuta. Zatim dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i ispuste svoju tečnost, oko 5 minuta.
Korak 4: Kombinovanje sastojaka
- Dodavanje pavlake: Vratite piletinu u tiganj sa šampinjonima. Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte dok se ne zagreje i svi sastojci ne sjedine, oko 3 minuta.
- Dodavanje paste: Dodajte kuvanu pastu u tiganj i dobro promešajte. Ako je sos previše gust, dodajte malo vode od kuvanja paste koju ste sačuvali.
- Završni dodaci: Dodajte parmezan i promešajte dok se ne rastopi. Začinite solju i biberom po ukusu.
Korak 5: Služenje
- Dekoracija: Poslužite pastu toplo, posuto svežim seckanim peršunom za dodatnu aromu i boju.
- Opcionalno: Poslužite uz dodatni parmezan sa strane za one koji vole više sira.
Saveti za pripremu
- Varijacije: Dodajte povrće poput spanaća ili brokolija za dodatne hranljive sastojke.
- Zamena sastojaka: Umesto piletine, možete koristiti ćuretinu ili kozice za različite ukuse.
- Arome: Eksperimentišite sa različitim začinima poput timijana, origana ili bosiljka za dodatnu aromu.
Pasta sa piletinom i šampinjonima je savršen izbor za brz i ukusan obrok. Lako se priprema, a ukus je bogat i kremast, idealan za porodične večere ili posebne prilike. Pratite ovaj jednostavan recept i uživajte u svakom zalogaju. Prijatno!
Dragi čitaoci, nadamo se da ćete uživati u pripremi i degustaciji ovog jela. Javite nam vaše utiske i eventualne varijacije koje ste probali!