Vino, brašno, hleb, testenina, jaja, čokolada, orašasti plodovi. Da li ste znali da sve to možete sačuvati u zamrzivaču. Da, dobro ste čuli. Čuvanje hrane na hladom mestu je najbolja stvar da produžite njihov rok. Najvažnije je da pazite koliko dugo određene namirnice stoje u frižideru pre nego što izgube ukus ili postanu nejestive. Evo nekoliko načina kako da to i učinite:
Vino – 6 meseci
Ukoliko niste popili bocu i znate da ga nećete koristiti za jelo, zamrznite ga. Pretočite ga u posude za led i kada se zamrzne, premestite u vrećice. Odlično će vam doći kada vam zatreba malo vina za kuvanje – u umacima i gulašima.
Brašno – 8 meseci
Svi tipovi brašna, uključujući i ono celog zrna moguće je zalediti kako bi im se produžio rok. Obratite pažnju samo na to da pre nego što počnete da mesite ili kuvate, da vam brašno odstoji na sobnoj temperaturi. Brašno je najbolje držati u staklenoj tegli ili posudi sa poklopcem.
Jaja – godinu dana
Razbijte jaja, umutite sa malo soli ili šećera, sve u zavisnosti od toga da li su predviđena za slana ili slatka jela. Izlijte ih u vrećice za zamrzavanje ili male posude koje se mogu dobro zatvoriti.
Maslac – 6 meseci
Često ga koristimo, kako za slatka, tako za slana jela. Da bi vam uvek bio pri ruci, možete ga slobodno zalediti. Tako ćete ga uvek imati pri ruci, ne morate brinuti o isteku roka.
Mleko – 3 meseca
Ako se u vašoj kući mleko troši u velikim količinama, zamrznite zalihu koju ćete uvek imati spremnu. Najbolje je da se zamrzne u posudama koje se mogu dobro zatvoriti. Pre upotrebe ga dobro promešajte. Preporučuje se zamrzavanje u plastičnim posudama, a ne u staklenim, jer se na taj način gubi nutritivna vrednost samog mleka.
Orašasti plodovi – 1 do 2 godine
Kako bi izbegli užegnutost ovih vrednih plodova, zamrznite ih u plastičnim vrećicama.
Hleb – 3 meseca Ako ste ljubitelji testa, a često se dogodi da ste kupili hleba i više nego što vam je potrebno – zamrzavanje je pravo rešenje za vas. Ukus će mu biti i dalje odličan.
Javorov sirup – nema vremesku odrednicu
Ukoliko ga čuvate u zamrzivaču, može da vam traje zauvek.
Pasta – 2 meseca
Ako ste skuvali više nego što vam je potrebno, slobodno zaledite pastu. Najbolje je da pastu zamrznete kada je skuvate, a pre zamrzavanja je pospite sa malo maslinovog ulja da se ne bi slepila.
Sveži začini – bosiljak, peršin, celer – 6 meseci
Operite, osušite, sitno iseckajte i napunite posudice za zamrzavanje, a možete ih napraviti kao kuglice i staviti u kese za zamrzivač. Možete ih malo preliti vodom. Te kuglice možete koristiti za čorbe i gulaše.
Hrana koju ne možete zamrznuti:
Pržena hrana
Zelena salata
Majonez
Povrće sa visokim sadržajem vode
Kako bezbedno zamrzavati i odmrzavati hranu
Zamrzavanjem hrane znači da se neće pokvariti i zaustaviti rast većine bakterija u njoj - ako se pravilno zamrzne i odmrzne.
Sledi nekoliko bezbednosnih koraka:
Zamrznite hranu što je pre moguće. Obavezno ohladite toplo posuđe pre zamrzavanja. Uvek stavljajte hranu u nepropusnu posudu ili vrećicu. Uverite se da je hrana potpuno odmrznuta pre kuvanja. Odmrzavajte hranu u frižideru ili u mikrotalasnoj pećnici koristeći podešavanje za odmrzavanja. Jednom kada se hrana odmrzne, pojedite je u roku od 24 sata.