Dajem vam 5 pametnih načina da koristite aluminijumsku foliju za čišćenje.
Što bi se reklo, e svaša će izmisliti. Ali, oni koji su isprobali trik sa alu folijom za čišćenje, kažu, deluje.
Pa, da krenemo redom.
1. Održavajte dno vaše rerne čistim.
Dakle, jednom godišnje tokom dubinskog čišćenja, obložite donju rešetku rerne slojem aluminijumske folije da biste uhvatili sve kapljice prosute vode koje mogu da se pojave tokom kuvanja — i zamenite ga za novi list , po potrebi. Samo budite sigurni da nikada ne stavljate foliju direktno na pod vaše rerne gde se nalazi grejni element jer to predstavlja opasnost od požara.
2. Očistite čvrste naslage sa rešetki, lonaca i tiganja.
Aluminijumska folija je odlična za bezbedno čišćenje naslaga hrane sa vaših rešetki za roštilj, pošto tradicionalne četke za roštilj imaju tendenciju da ostave čekinje koje bi mogle da završe u hrani.
Da biste očistili roštilj folijom, namotajte kuglicu aluminijumske folije, lagano polijte rešetke roštilja vodom i počnite da ribate.
Takođe, možete modifikovati ovaj savet za čišćenje tako da radi na loncima i tiganjima (sve dok nisu neprijanjajući) tako što ćete posipati sloj soli ili sode bikarbone na prljavu površinu i koristiti vlažnu kuglu folije, a ne sunđer , za dodatnu snagu ribanja.
3. Uklonite rđu i mrlje sa vaše hromirane slavine i drugih hromiranih uređaja.
Prvo očistite zarđalo područje sapunom i vodom. Zatim savijte komad folije u mali kvadrat sa oko 3 do 4 sloja da biste sprečili pucanje.
Zatim umočite kvadrat od folije u običnu vodu (bez sapuna!) i nežno oribajte područje da biste izbegli potencijalno grebanje završne obrade. Videćete da mali komadići rđe počinju da se ljušte sa samo minimalnom količinom masti za laktove. Ponovo umočite foliju u vodu i ponavljajte sve dok vaša hromirana slavina – ili drugi hromirani kuhinjski uređaj – ne zablista!
4. Olakšajte čišćenje šporeta.
Ovo važi za šporete koji imaju klasičan model šporeta sa klasičnim, ispupčenim ringlama. Možete da obložite ringle aluminijumskom folijom kako biste sprečili da vam kapljice masnoće prskaju na ostale ringle tokom kuvanja. Samo budite sigurni da redovno menjate svoje folije i pazite na njih tokom kuvanja kako biste izbegli potencijalne opasnosti od požara.
5. Brzo očistite potamnjelo srebro.
Recite zbogom tradicionalnom poliranju srebra. Ova „uradi sam“ metoda jonizujućeg čišćenja pomoću aluminijumske folije radi na čišćenju zatamnjenog pravog srebrnog pribora za jelo za samo nekoliko minuta!
Da biste isprobali ovaj alat za čišćenje koji štedi vreme kod kuće, počnite tako što ćete potpuno obložiti posudu bezbednu na toplotu aluminijumskom folijom i napuniti je samo nekoliko inča toplom vodom, ili dovoljno da u potpunosti potopite komad srebrnog posuđa. Zatim umešajte dve kašike soli i dve kašike sode bikarbone dok se ne rastvore. Zatim dodajte nekoliko komada srebrnog pribora, pazeći da svaki komad bude u direktnom kontaktu sa folijom.
Za nekoliko minuta bi trebalo da se desi hemijska reakcija jonske razmene i vaše srebro će odmah biti čisto. Ponovite po potrebi ili povećajte veličinu posude i udvostručite količine sode bikarbone i soli da biste odjednom napravili veću seriju.