Uskoro nam se bliži jedan od najradosnijih praznika, Usrks, i ono čemu se radujemo jeste i šaranje jaja. Kako bi ih što lepše dekorisali, jedna divna mama Maja Maksimović Vulamdada koja ne samo da sprema kolače i torte, ona je specijalni pedagod. I pored truda i vidnog talenta za spremanje slatkiša, mama Maja nam je pokazala kako da napravimo “Maslinasta jaja”.
Postupak i sastojci:
6 jaja
500ml vode (više manje)
2 kašike sirćeta
1 velika puna kašika kurkume
4 pune kašike sušenog hibiskusa(možete koristiti i filter kesice)
U videu je prikazan postupak sa već skuvanim jajima(izbelivala sam ih).
Vodu sam zagrejala do ključanja pa sam dodala sirće, kurkumu, hibiskus i jaja.
Ako želite šare na jajima, jaja sa malo hibiskusa uvijete u vlažnu maramicu/gazu/najlon čarapu.
U boji ih držati 1,5-2h.
Kada ih izvadite, obavezno ih ostavite da se osuše.
Maramicu pokvasiiti sa uljem i premazati jaja.
Postupak je isti i kada jaja nisu kuvana.
Stavite jaja, dodate sve ostalo i kuvare 15-20 min. Ostavite da sve odstoji i to je to.
Obavezno nosite rukavice i zaštitite deo kuhinje u kome radite. Ostaju žute mrlje a i nokte jedva posle oribate, ne pitajte me kako znam.