Nedeljni ručak, pa se motam tu kao mačka oko akvarijuma, šta da spremim više sve mi dosadilo. Setim se šta smo jeli kod moje keve kada smo se odždrali od života i kažem sebi, Milice, idi kupi svinjsku butkicu i dva piva, hoću da se obeznanim od lepote i užitka. Jasno je šta predlažem za ovaj subotno – nedeljni ručak kako želite koji dan, nebitno je daj taj recept.
Ovako, ja butkicu obično veče pre kupim pa je stavim u marinadu a može i da se stavi meso da odstoji neka dva sata.
Priprema marinade
Sastojci:
- 4 kašike meda
- 2 kašike senfa
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 češnja belog luka, sitno iseckana
- Sok od jednog limuna
- So i biber po ukusu
Priprema:
U manjoj posudi, pomešajte med, senf, soja sos, maslinovo ulje, sitno iseckan beli luk i sok od limuna. Dobro promešajte sve sastojke kako biste formirali glatku smesu.
Dodajte prstohvat soli i bibera po ukusu i još jednom promešajte da se začini lepo sjedine.
Premažite pripremljenim prelivom svinjsku butkicu sa svih strana, koristeći četkicu za mariniranje ili ruke. Pazite da preliv ravnomerno pokrije celu površinu mesa.
Ostavite preliv da se upije u meso tako što ćete ostaviti butkicu u frižideru da odstoji barem jedan do dva sata, ali je idealno preko noći.
Ok, sada je vreme za butkicu.
Sastojci:
- 1 svinjska butkica
- 4-5 velikih krompira
- 2 češnja belog luka
- 2 kašičice suvog začina (npr. origano, majčina dušica, biber)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So po ukusu
Priprema:
Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Svinjsku butkicu operite pod mlazom hladne vode i osušite je papirnim ubrusom.
U manjoj posudi, pomešajte suvi začin, so i maslinovo ulje.
Utrljajte mešavinu začina i ulja ravnomerno po celoj svinjskoj butkici. Možete koristiti ruke ili četkicu za mariniranje.
Oljuštite krompire i isecite ih na kriške debljine oko 1 cm. Beli luk sitno iseckajte.
U velikoj tavi zagrejte malo maslinovog ulja i propržite krompir i beli luk dok ne postanu mekani i lagano zapečeni.
U vatrostalnu posudu stavite pek-papir ili malo maslinovog ulja kako bi sprečili lepljenje.
Stavite svinjsku butkicu na sredinu posude, a oko nje rasporedite pržene krompire.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu.
Pecite oko 1,5 do 2 sata, ili dok svinjska butkica ne postane sočna i mekana, a krompir lepo zapečen.
U toku pečenja, nekoliko puta prelivajte butkicu preostalim prelivom kako biste pojačali ukus i sočnost mesa.
Kada je butkica pečena do željene tačke, izvadite je iz rerne ili sa roštilja i ostavite da se malo odmori pre sečenja.
Pre sečenja, preporučuje se dodatno prelivanje butkice preostalim prelivom kako bi se ojačao ukus i dodala dodatna sočnost.
Servirajte svinjsku butkicu sa ukusnim prelivom uz priloge po izboru, kao što su pečeni krompir, povrće ili salata.
Napomena: Vreme pečenja može se razlikovati u zavisnosti od veličine svinjske butkice, stoga proverite da li je potpuno pečena pre serviranja. Takođe, prilagodite količinu začina i soli prema vašem ukusu.
Eto rekla sam šta sam imala a vi sad kako hoćete ja ću pivo i da posle ovakve klope dobro odspavam jedno pola sata.