Seme bosiljka obiluje neophodnim vitaminima i mineralima, izuzetno je zdravo, ali se malo toga zna o njegovoj lekovitosti. U Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama, seme bosiljka se koristi kao sastojak mnogih obroka. Nekoliko studija je potvrdilo brojne koristi ovog semena za naš organizam.
Obiluje vlaknima i flavonidima
Seme bosiljka sadrži veliku količinu vlakana, posebno onih rastvorljivih, uključujući pektin. Zahvaljujući tome, to seme dobro je za naše varenje i celokupan digestivni sistem, a njegovim redovnim unosom može se sniziti i nivo šećera u krvi (studija je obuhvatila osobe s dijabetesom tipa 2).
Pektin snižava i nivo holesterola u krvi, tako što sprečava njegovu apsorpciju u crevima.
Semenke bosiljka, takođe, bogate su biljnim jedinjenjima, uključujući flavonoide i druge polifenole.
Seme bosiljka je odličan izvor minerala, pre svega kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Ti minerali zaslužni su za zdravlje i kvalitet kostiju i mišića, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Mnogi ljudi putem ishrane ne unose u organizam dovoljnu količinu kalcijuma i magnezijuma, pa dodavanje semena bosiljka u jela koja spremate pomoći će da obezbedite optimalnu dnevnu količinu tih važnih minerala. Za one koji ne jedu meso, semenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora gvožđa.
Smanjuje rizik od raznih oboljenja
Samo jedna kašika semenki bosiljka zadovoljiće dnevnu potrebu organizma za omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od pojedinih oboljenja (bolesti srca i dijabetesa tipa 2).
Kako se semenke koriste
Pre konzumacije neophodno je semenke oprati i potopiti u tečnost. Poput čija semena, seme bosiljka nakon potapanja u vodi bubri i poprima želatinastu strukturu.
Priprema:
Jednu kašiku semenki prelijte sa 250 ml vode.
Ostavite da se natapaju 15 minuta.
Kada nabubre, veličina će im se utrostručiti.
Spoljni deo semenke u obliku gela postaće siv, dok će centar semena ostati crn.
Zahvaljujući blagom, neutralnom ukusu, semenke bosiljka odlično se slažu kako sa slatkim tako i sa slanim jelima i pićima. Mogu se dodati u :
limunadu,
supu,
jogurt,
puding,
salatu,
nes frape,
ovsenu kašu,
hleb,
koktele…
Semenke bosiljka potražite u prodavnicama zdrave hrane, začina i organskih namirnica.