U toku je veliki Božićni post koji je počeo 28.novembra i trajaće sve do 7. januara. Ljudi koji poste redovno ili češće od onoga kako većina posti samo kad se “mora” i na veliki praznik, vrlo dobro znaju da je priprema za post itekako ozbiljna stvar. A šta podrazumeva prirpema za post? Pa, baš znači to što i piše, prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću i na koju, budimo iskreni, nismo navikli. E, zato je nama naša draga Anita Alterov, nutricionistkinja objasnila kako je najbolje da se prirpemimo za dane posta a da ne ugrozimo zdravlje.
Bitne činjenice koje treba da znate:
Pripremite se za promenu načina ishrane tako što ćete nedelju dana ranije smanjiti unos namirnica životinjskog porekla. Takođe, kad završavate post ne prelazite naglo na jaku i masnu hranu, već postepeno uvodite manje masna mesa kao što su piletina i ćuretina.
Unosite što više tečnosti, prosek je oko 2 litre dnevno, prvenstveno u vidu vode, zatim čajeva, prirodnih sokova, čorbica. Unos tečnosti se određuje po kg telesne mase, tako da možete i sami da odredite koliko vode Vam je potrebno. Preporuke su da unosite 30 ml/kg TT.
Post ne treba shvatiti kao dijetu ili gladovanje, već kao drugačiji način ishrane. Vodite
računa da obroci budu redovni i raznovrsni, kako bi zadovoljili sve potrebe u hranljivim
materijama. Trebalo bi da imate 4-5 obroka dnevno, 3 glavna (doručak, ručak i večera) i 1 do 2 užine, što zavisi od Vašeg dnevnog ritma I zdravstvenog stanja.
Izbegavajte beli hleb, testenine i razna peciva, već ih zamenite proizvodima od raznih integralnih brašna (ražano, ovseno, speltino, ječmeno…) Obroke koje pripremate možete dodatno obogatiti mekinjama, klicama ili semenkama, kao I raznim alternativnim brašnima od semenki i pseudo žitarica.
Voće konzumirajte svakodnevno, pojedinačno, u vidu salata, kako bi organizmu obezbedili dovoljno vitamina i minerala. Jezgrasto voće je bogato zdravim mastima, pa ga možete dodati u obroke kako bi energetski pojačali obrok.
Povrće se preporučuje što više u ishrani, zbog obilja vitamina i minerala, enzima, biljnih vlakana…Povrće unositi najpre u vidu svežih salata, zatim termički obrađeno u vidu salata, variva. Više puta nedeljno konzumirati obrok od mahunarki (pasulj, sočivo, grašak, boranija, leblebija). Ove namirnice su bogate proteinima i biljnim vlaknima, koja regulišu stolicu. Kao dobar izvor proteina i kao zamenu za meso uzimati pečurke.
Ribu treba jesti najmanje 2 puta nedeljno, bogata je proteinima, vitaminom D i vitaminima B grupe, kao i omega 3 masnim kiselinama. Jednom nedeljno se preporučuje konzumiranje morskih plodova. Što se tiče konzervi, preporuka je da se konzerve uzimaju 1 nedeljno. Birati konzerve u sopstvenom soku.
Ulja kao što su maslinovo, laneno, bundevino, susamovo su bogata omega masnim kiselinama, povoljno deluju na sve organe, pa je poželjno da budu deo svakodnevne ishrane, naročito za vreme posta. Koristite ih kao dodatak salatama ili gotovim jelima, bez termičke obrade. Za termičku obradu možete koristiti maslinovo ulje, kokosovo ulje ili ulje od koštica grožđa jer imaju visoku tačku topljenja i podnose visoke temperature.
Ukoliko pravilno kombinujete namirnice i jedete raznovrsnu hranu vrlo brzo ćete osetiti promene na sebi, bićete puni energije, boljeg raspoloženja, a i izgled vaše kože i kose ce biti znatno poboljšan. Inače, post se ne preporučuje deci, trudnicama, dojiljama, starijim osobama, a osobama sa zdravstvenim problemima se savetuju konsultacije sa lekarom ili nutricionistom.